• MNE
  • ENG
21.April.2019
O nama

You are here

Home / Opšte informacije / O nama

Atlantski savez Crne Gore je osnovan 2006. godine i od tada je istaknuta institucija koja se bavi promocijom euro-atlantskih vrijednosti i međunarodne bezbjednosti.  Atlantski savez je primljen u članstvo Svjetske organizacije atlantske povelje na generalnoj skupštini održanoj u Atini 2006. godine.

S obzirom da se  suočavamo sa ključnim momentima u našoj istoriji, Atlantski savez je postao prepoznat kao ključni forum za usmjeravanje efikasnih promjena na političkoj i bezbjednosnoj sceni.  Atlantski savez je pokretač 2BS Foruma, koji je vodeći političko-bezbjednosni forum u regionu, a njegov glavni cilj je da postane jedan od glavnih događaja ove vrste na međunarodnoj sceni.

Atlantski savez se zalaže za konstruktivno rukovodstvo i uključivanje u međunarodna pitanja od značaja, a na osnovu centralne i ključne uloge atlantske zajednice u rješavanju međunarodnih problema 21. vijeka.

Atlantski savez podstiče dijalog i diskusiju o kritičnim međunarodnim problemima, sa ciljem obogaćivanja javne debate i podsticanja konsenzusa o odgovarajućim odgovorima Vlade, privatnog i neprofitnog sektora, te medija u Crnoj Gori, ali i među liderima Evrope i SAD-a.

U isto vrijeme, važni doprinosi Atlantskog saveza uključuju identifikovanje i oblikovanje odgovora na glavna pitanja sa kojima se suočava NATO i transatlantska zajednica, kao i postizanje konsenzusa među političkim establišmentom po pitanju euro-atlantskih integracija Crne Gore.